Nodig voor 1 liter (4 à 5 personen):
- 8 dl visfumet
- 200 gr zeevisfilet zonder graten in reepjes (assortiment)
- 1 ajuin gehakt
- 2 dl droge witte wijn
- 2 tomaten in blokjes zonder vel en zonder pitjes
- 2 teentjes look geperst
- Enkele saffraandraadjes
- Klontje boter
- 2 el vers gehakte groene kruiden.
Hoe:
- Week de saffraandraadjes in een beetje van de witte wijn.
- Fruit de uitjes in de boter, voeg de look toe, fruit even verder, blus met de rest van de witte wijn en voeg de visfumet toe, breng aan de kook.
- Laat 10 minuten zachtjes koken.
- Voeg de visreepjes en de tomatenblokjes toe, laat niet meer koken maar pocheer de vis in de soep.
- Breng op smaak en werk af met wat vers gehakte groene kruiden.
TIP: je kan ook schelp- en/of schaaldieren toevoegen.
Rouille:
Nodig:
- 2 rode paprika’s
- 4 teentjes look
- 3 eigelen
- Citroensap
- Een beetje saffraan
- 2 dl olijfolie
- Peper en zeezout
Hoe:
- Schil de paprika’s (dunschiller) verwijder de zaadlijsten en verdeel in 4, leg ze in een ovenschaal met wat olijfolie en laat ze zachtjes garen gedurende 45 minuten, laat afkoelen.
- Week ondertussen de saffraan in enkele druppels water.
- Maak een mayonaise met eigeel, olijfolie, citroensap, peper en zeezout.
- Pel de look doe in de blender en mix ze fijn samen met de geconfijte paprika’s.
- Voeg de geweekte saffraan en het water toe aan de mayonaise.
- Alles samen mengen en op smaak brengen.
Maak toastjes van schuin versneden stokbrood serveer ze warm en apart de rouille.