Tomatenroomsoep met balletjes

Nodig voor 8 personen (ongeveer 2 liter soep)

  • 1 el olijfolie of een klontje boter
  • 1 ajuin
  • 2 worteltjes
  • ½ prei
  • ½ groene selder
  • een beetje peterseliestaartjes
  • 1,5 liter krachtige bouillon
  • 220 gr gepelde tomaten in blik
  • 2 el tomatenpuree
  • een snuifje suiker
  • 350 gr verse tomaten
  • pezo

Voor de balletjes

  • 500 gr gehakt
  • 1 ei
  • 2 el paneermeel of broodkruim

voor de binding:

  • 160 gr blanke roux (reken 80 gr per liter) of 80 gr boter
  • 80 gr bloem.

 

Voor de afwerking:

  • 2 dl room (reken altijd 1 dl room per liter soep)
  • voor de balletjes, reken 35 gr gehakt per persoon (normaal) tot 75 gr per persoon (rijk en feestelijk)
  • 2 el gehakte peterselie.

Tip: je kan de soep ook alleen met verse tomaten maken, dan gebruik je minstens 800 gr tomaten in plaats van de gepelde tomaten en de tomatenpuree.

Hoe:

  • Bereid eerst het gehakt, meng met het ei en het paneermeel en pezo, rol balletjes naar gewenste grootte en pocheer deze in de bouillon. Haal de balletjes uit de bouillon en zet ze apart.
  • Snij de groenten grof (mirepoix) en stoof aan in de vetstof, voeg de tomatenpuree toe en laat even meestoven, voeg de tomaten en de gepelde tomaten toe, laat nog even verder stoven, voeg de bouillon en de kruiding toe.
  • Laat 30 minuten zachtjes koken en mix de soep, voeg de binding toe laat nog 15 minuten verder koken (blijf nu regelmatig roeren) en zeef de soep.
  • Zet de soep terug op het vuur, voeg nu de balletjes toe, breng op smaak (pezo) giet er net voor het opdienen de room in en bestrooi met gehakte peterselie.

Tip: je kan eventueel wat vooraf gekookte witte rijst als garnituur toevoegen.

Garnituur:

  • Kleine tomaat cerises (even voorkoken)
  • Kwarteleitjes voorgekookt, in gehakt gerold, gepocheerd en half doorgesneden zoals vogelnestjes
C:\Users\Paul\AppData\Local\Temp\Temp1_paul's_choice_logo's.zip\pauls_choice_logo-01.jpg