Tomatengroentesoep met basilicum en sinaasappelsap

Nodig voor 8 personen (ongeveer 2 liter soep)

  • 1 el olijfolie of een klontje boter
  • 1 ajuin
  • 2 worteltjes
  • ½ prei
  • ½ groene selder
  • een beetje peterseliestaartjes
  • 1,5 liter krachtige bouillon (of 1,5 liter water en bouillonblokjes)
  • 220 gr gepelde tomaten in blik
  • 2 el tomatenpuree
  • een snuifje suiker
  • 350 gr verse tomaten
  • 2 el diepvries extra fijne erwtjes
  • 1 bussel basilicum
  • 1 liter vers geperst sinaasappelsap
  • Peper
  • Zout

voor de binding: 160 gr blanke roux (reken 80 gr per liter) of 70 gr boter en 90 gr bloem.

 

Hoe:

  • 1/3de van de groenten apart houden, deze in kleine brunoise snijden, beetgaar koken, laten afkoelen onder koud water en laten uitlekken.
  • Maak van de peterseliestelen, het laurierblad en de tijm een kruidenboeketje.
  • De overgebleven groenten wassen en grof snijden (mirepoix), stoof ze aan in de vetstof, voeg de tomatenpuree toe en laat even meestoven, voeg de suiker toe, voeg de tomaten, het kruidenboeketje en de gepelde tomaten toe, laat nog even verder stoven, voeg de bouillon, het sinaasappelsap en de kruiding toe.
  • Laat 30 minuten zachtjes koken, verwijder het kruidenboeketje en mix de soep, voeg de binding toe laat nog 15 minuten verder koken (blijf nu regelmatig roeren) en zeef de soep.
  • Zet de soep terug op het vuur, doe de erwtjes erbij, voeg nu de groentenbrunoise toe, breng op smaak en bestrooi met gescheurde basilicumblaadjes.
C:\Users\Paul\AppData\Local\Temp\Temp1_paul's_choice_logo's.zip\pauls_choice_logo-01.jpg