Nodig voor 4 personen
- 1 dik stuk wit van prei
- 1 ajuin
- 1 groene selder
- Klontje boter
- 150 gr aardappelen
- 1 liter blanke fond
- Pezo
- 1 el gehakte peterselie
Voor de garnituur:
- Een stuk lichtgroen van prei
- Een takje selder
- Een stukje wortel
Hoe:
- Ajuin, prei en selder reinigen, wassen en in grove stukken snijden (mirepoix).
- Aardappelen schillen en in koud water bewaren.
- Laat de boter in een kookpot smelten en voeg de mirepoix toe.
- Laat sueren onder gesloten deksel.
- Mouiller met blanke fond.
- De in dobbelstenen gesneden aardappelen toevoegen.
- Frémir gedurende 25 minuten.
- Mixen en passer au chinois.
- Laat de soep terug even opkoken (bouillir) en afschuimen (écumer).
- Werk af met een klontje boter (vaner).
- Afsmaken Assaisonner.
De garnituur
- Reinig en was de groenten voor de garnituur en snij in julienne (= reepjes van 4 cm. lengte en 1 mm dikte.
- Blancheer de groenten elk afzonderlijk en verfris onder koud stromend water (rafraîchir).
- Bij het doorgeven: doe de garnituur in de soep en werk af met gehakte peterselie.