Haaienvinnensoep

Echte Chinese haaienvinnensoep wordt van haaienvinnen en kip gemaakt, maar in de meeste Chinese restaurants komt er geen haai aan te pas. Daar maakt men deze gebonden kippensoep met ei en surimisticks (dat dan de haaienvinnen moet voorstellen)

In China zijn gedroogde haaienvinnen een delicatesse. Ze worden in soepen gebruikt of gestoofd geserveerd.

Aan het bewerken van de gedroogde vinnen, die zo taai zijn als leer, gaat een langdurig proces van inweken, schoonmaken, voorkoken en uiteindelijk bereiden in een kruidige bouillon vooraf.

Geen wonder dat over deze soep wordt gezegd dat er drie dagen nodig zijn om hem te maken en drie minuten om hem op te eten. Het lijkt in het westen haast onmogelijk dit beroemde Chinese gerecht op authentieke wijze te bereiden.

Het verwerken van de haaievinnen:

  • Het weken van de haaievinnen neemt minimaal 24 uren in beslag. Laat ze dus 24 uren weken in koud water. Laat uitlekken en verwijder de onzuiverheden zoals velresten.
  • Kook ze gaar in kippenbouillon.
  • Ze zijn nu klaar om toe te voegen aan de soep.

In de echte haaienvinnensoep doen we ook echte haaievinnen en in dit recept dan 100 gr.

Nodig: voor 4 personen

  • 1 liter kippenbouillon
  • Takje tijm
  • 4 teentjes look
  • ½ stok wit van prei
  • ½ kippenfilet versneden
  • 2 el soyasaus
  • Peper
  • Zeezout
  • 2 eieren
  • 1 of 2 staafjes surimi crab
  • Lenteuitjes
  • 10 gr verse gember geraspt of gemberpoeder
  • 25 gr gedroogde Chinese paddenstoelen
  • 100 gr bamboescheuten (uit blik)
  • 2 el olie
  • 100 gr gedroogde haaievinnen
  • 1 el rijstwijn
  • 1el mirin
  • 1 tl suiker
  • 3 el maïzena

Hoe:

  • Pel de knoflook en snijd de teentjes fijn.
  • Verwarm de olie in een kookpot stoof de look aan, was en snijdt de prei en voeg toe, voeg de kippenfilet, gember, tijm, Chinese paddenstoelen, mirin, suiker, peper, bamboescheuten, rijstwijn toe en de kippenbouillon.
  • Als de kipfilet gaar is haal hem uit de soep, laat even afkoelen en trek hem in draadjes, versnijdt de draadjes eventueel in 2 tot drie centimeters voeg toe aan de soep.
  • Trek de surimisticks ook in draadjes van dezelfde grootte, voeg toe aan de soep
  • Roer – in een kommetje – een glad papje van de maïzena met een klein beetje water. Als de bouillon kookt moet hij heel licht gebonden worden. Roer daarvoor voortdurend in de pan en zorg dat de bouillon blijft koken. Giet er zoveel maïzena in als nodig is.
  • Roer er met een garde de geklutste eieren in, met een dun straaltje. Blijf roeren tot het ei gestold is en er dunne sliertjes gevormd zijn.
  • Breng de soep op smaak met soyasaus en peper.
  • Voeg de versneden lenteuitjes toe.

pauls_choice_logo-01