Erwtensoep van diepvrieserwtjes met munt

Nodig voor 8 personen

  • 700 gr diepvrieserwtjes
  • 2 ajuinen
  • 1 stengel witte selder
  • 1 stengel wit van prei
  • 2 aardappelen
  • Klontje boter
  • Tijm – laurier (kruidentuiltje)
  • Teentje look
  • Blaadjes munt
  • 1 liter kippenbouillon
  • 2 dl room
  • 4 sneden wit brood
  • Olijfolie
  • 100 gr gerookte spek in blokjes (lardons)
  • Zeezout en peper
  • Een stuk rookworst

Hoe:

  • Reinig en was de groenten en snijdt ze in kleine stukjes.
  • Stoof de groenten aan in een klontje boter. Bevochtig met de kippenbouillon voeg, peper en zeezout toe en laat garen.
  • Blancheer de spekblokjes, spoel onder koud water en bak ze krokant.
  • Snijdt het brood in blokjes en bak in olijfolie krokant.
  • Snijdt de rookworst in rondellen.
  • Als de groenten bijna gaar zijn voeg dan de diepvrieserwtjes toe en stop het koken.
  • Mix de soep, doe ze door een puntzeef, breng aan de kook, werk af met room, het spek, de rookworst en gehakte muntblaadjes, breng op smaak.
  • Serveer de korstjes apart.

Tip:

  • Je kan de room vervangen door ricotta (1 tl per persoon) niet mengen in de soep maar in het soepbord leggen.
  • Je kan de spekblokjes vervangen door sneetjes gerookt spek of gerookte ham die op een satéstokje rijgt en dan krokant aanbakt, dep ze af op keukenrol.

Clamart is een voorstadje van Parijs en tevens een oud rond erwtenras, die in deze gemeente worden geteeld. Het ras is ontstaan doordat landbouwers van Clamart erwten begonnen te kweken om geld in het laatje te krijgen, naar alle waarschijnlijkheid na de Franse Revolutie. De oogst van deze erwten bleken uitzonderlijk goed van kwaliteit te zijn, onder andere door de zeer gunstige ligging van het terrein. Daarenboven waren ze ook vroeg rijp, waardoor ze ook nog eens als ‘primeur’ verkocht konden worden. Ze waren erg gewaardeerd, erg gegeerd in Parijs voor hun kwaliteit en zoete smaak en hierdoor begonnen meer en meer landbouwers deze erwten te planten, ook op ander plaatsen. Het ras werd veredeld en zo ontstond het succesrijk ertwenras ‘Clamart’.
Clamart was en is nog steeds beroemd om zijn erwten en dit wordt elk jaar symbolisch gevierd met het festival ‘Fête des Petits Pois’- Feest van de Erwten’ dat steeds in juni doorgaat! (zie InfoEdge). De term ‘Clamart’ wordt ook gebruikt in combinatie met andere recepten en duidt dus op de aanwezigheid van doperwten (verse of diepgevroren, geen gedroogde).

pauls_choice_logo-01