Nodig voor 6 personen: (kooktijd = min. 3 uur)
- Basisgroenten
- 300 gr rauwe rode biet
- 200 gr prei
- 100 gr selder
- 300 gr witte kool
- 50 gr boter
- 2 el tomatenpuree
- 750 gr soepvlees
- 300 gr gerookte spek
- 1 kleine rookworst
- 300 gr geraspte rauwe rode biet
- 1 dl room
- 1 el gehakte dille
- Peper en zeezout
- 1 laurierblad
- Garnituur
- 2 el zure room
- 1 el gehakte peterselie
Hoe:
- Stoof de basisgroenten in de boter, voeg de tomatenpuree toe en laat garen om te ontzuren.
- Voeg 1,5 liter water toe
- Als het kookt, voeg het soepvlees en het gerookt spek toe.
- Laat de geraspte rode biet weken in de room.
- Laat alles garen, neem het vlees uit de soep, laat afkoelen en snij in kleine blokjes, ook de worst en voeg toe aan de soep.
- Giet de vloeistof van de geweekte rode biet door een zeef en voeg toe aan de soep.
- Strooi de gehakte dille in de soep en breng op smaak.
- Meng de peterselie onder de zure room.
- Schep de soep in borden en doe in elk bord een schepje van de zure room.