Ossentong in Madeirasaus

Nodig voor 6 personen

  • 1 rundertong (ossentong)
  • 3 dl Madeira
  • 1 prei
  • 1 selder
  • 2 teentjes look
  • 2 ajuinen
  • 3 dikke wortelen
  • Takje tijm, blaadje laurier
  • Peper en zeezout
  • 60 gr tomatenpuree
  • 250 gr champignons
  • 50 gr boter, 60 gr bloem voor de blanke roux
  • Sausketeltje van Knorr
  • Kokosvet, ganzenvet of olijfolie

Hoe:

  • Pareer de tong en zet ze één nacht in water met zout.
  • Spoel de tong en zet ze te koken in koud water, laat ze even doorkoken, neem de tong eruit en spoel ze onder koud water. Giet het kookwater weg.
  • Zet de tong terug op in koud water, doe er nu 2/3de van de groenten en de kruiden bij. Laat de tong garen, voel aan het puntje van de tong: als dit gaar is, is heel de tong gaar (kan 3 à 4 uur duren).
  • Als de tong gaar is, neem ze uit, laat even afkoelen en pel de tong. Je kan de tong nu versnijden om op te dienen.
  • Ondertussen maak je de saus:
  • Maak een blanke roux van de boter en de bloem.
  • Bak de champignons in kokosvet, ganzenvet of olijfolie, zet apart.
  • Neem de overgebleven (1/3de van de) basisgroenten en stoof aan in kokosvet, ganzenvet of olijfolie, voeg de tomatenpuree toe en laat even mee stoven om te ontzuren. Blus met de Madeira en kookvocht van de ossentong, voeg het sausketeltje van Knorr toe en laat even garen.
  • Bindt nu de saus met de blanke roux en mix indien nodig.
  • Zeef de saus, breng aan de kook, voeg de champignons en hun vocht toe en breng op smaak.
  • Serveer de tong in de saus en bestrooi eventueel met wat gehakte peterselie.

TIP: de saus wordt fijner als ge ze afwerkt met een geutje room.

 

  img1 

C:\Users\Paul\AppData\Local\Temp\Temp1_paul's_choice_logo's.zip\pauls_choice_logo-01.jpg