Nodig voor 4 personen
- 2 ajuinen
- 1 teentje look geplet
- Olijfolie
- 2 dl vleesbouillon
- 1 groene selder
- 1 dikke wortel
- 1 rode paprika
- 1 rode chilipeper
- Boter
- 500 gr rundsgehakt
- Kaneelstokje
- Komijn, paprikapoeder
- Laurier en tijm of provençaalse kruiden
- Zeezout en peper
- 400 gr rode bonen in blik of witte bonen in blik
- 140 gr tomatenpuree
- 200 gr gepelde tomaten
- 2dl zure room
- 20 gr kervel
Voor de rijst
- 2 sjalotjes
- Olijfolie
- 200 gr rijst lange korrel
- 4 dl bouillon (vlees- of groentenbouillon)
- Klontje boter
- Peper zout
Hoe:
- De chili:
- Snipper de ajuin en de look en stoof ze aan in olijfolie.
- Was en snijd alle andere groenten en voeg toe, laat lichtjes kleuren.
- Voeg de tomatenpuree toe en laat even mee stoven om te ontzuren blus met vleesbouillon en de gepelde tomaten.
- Bak het vlees aan in een grote pan en kruid met peper en zout voeg toe aan de groenten doe er ook de andere kruiden bij.
- Doe er de bonen bij en laat zachtjes 30 minuten sudderen, breng op smaak.
- Afwerking: hak de kervel en meng hem onder de zure room.
- Schep de chili con carne op een bord, leg er de rijst naast en leg een lepel van de zure room over de chili.
- De rijst:
- Snippere de sjalotjes en fruit ze aan in olijfolie.
- Doe er de rijst bij en laat even mee stoven.
- Bevochtig met bouillon breng op smaak met peper en zout voeg een blaadje laurier toe. kook onder deksel.
- Om rijst juist te garen let op: 1/3de rijst en 2/3de bouillon of water.
- Als de rijst gaar is roer er dan een klontje boter onder.