Gerookte makreel met pesto en penne (een koud gerechtje)

Dit is het uithangbord van de Genovese keuken. Je kunt hem gemakkelijk zelf maken, met verse ingrediënten. De smaak is dan veel intenser.

Nodig:

  • Een pakje verse basilicum,
  • 1 el pijnboompitten,
  • 100 gr Parmezaanse kaas,
  • Een beetje grof zout,
  • 2 teentjes look,
  • Extra zuivere olijfolie,
  • limoensap.
  • Gerookte makreel.
  • Penne

Hoe:

  • Rooster de pijnboompitten in een droge tefalpan. (dit is facultatief).
  • Doe de basilicum samen met de look, de pijnboompitten en het zout in de vijzel en stamp alles fijn (of gebruik een trage mixer). Het zout zorgt ervoor dat dit sneller gebeurt.
  • Je doet er dan “beetje bij beetje” de kaas bij en stampt of mixt tot alles zeer fijn is.
  • Voeg nu geleidelijk olijfolie en limoensap naar smaak toe en je bekomt een smeuïge saus: verse pesto!
  • Kook ondertussen de penne en laat afkoelen.
  • Ontdoe de gerookte makreel van de graatjes en het vel.
  • Meng eerst de pesto onder de penne en strooi er dan de gerookte makreel in stukjes over.

Penne

Penne is een vorm van pasta die bestaat uit langwerpige holle buisjes die meestal schuin zijn afgesneden onder een hoek van 30 of 45 graden. Penne is de meervoudsvorm van het Italiaanse woord penna, dat in het Latijn “veer” betekent. Bij penne rigate is de buitenkant geribbeld, bij penne lisce is de buitenkant glad, geschikt voor verschillende sauzen.

Hoe kook je pasta of beter hoe gaar je pasta?

  • Breng ruim water aan de kook (met een beetje zout) in de verhouding van 1liter water op 100 gram pasta. En neem een kookpot die hoger is dan breed.
  • Voeg de pasta toe en kook deze zonder deksel beetgaar (al dente). Af en toe roeren. Als je te lang kookt wordt de pasta papperig en plat. De kooktijd hangt af van de dikte en de vorm.
  • De ideale kooktijd is bereikt wanneer de pasta zacht is aan de buitenkant, maar beetgaar aan de binnenkant, in vakterm: al dente. Tijdens het garen kan je best proeven om de juiste gaartijd te bepalen.
  • Afspoelen met koud water om het verder gaar worden te stoppen en ook om overtollig zetmeel af te spoelen. Hierdoor voorkom je dat alles aan elkaar gaat plakken.
  • Laten uitlekken
  • Terug op temperatuur brengen kan in de microgolfoven of in een sauteuse met een klein beetje olijfolie of gesmolten boter.
  • Het toevoegen van olie aan het kookwater is overbodig tenzij je met slechte pasta werkt. Je scheut olijfolie is wel nodig als je lasagnebladen kookt, dan helpt de olie het kleven te voorkomen.

C:\Users\Paul\AppData\Local\Temp\Temp1_paul's_choice_logo's.zip\pauls_choice_logo-01.jpg