04 Aspergeroomsoep (2 receptjes)

Recept 1

Nodig voor 8 personen:

  • 500 gr soepasperges en eventueel aspergeschillen
  • 500 gr asperges beetgaar gekookt voor de afwerking
  • 1 Bouquet garni
  • 1 ajuin
  • Het wit van 1 prei
  • 1 klont boter
  • Blanke roux: 100 gr boter en 120 gr bloem
  • Liaison: 2dl room 40% en 2 eigelen
  • peper en zeezout
  • 1 liter gevogeltebouillon
  • Kervelpluksels

Hoe:

  • Schil de asperges, bewaar de asperges, kook de aspergeschillen in 1 liter water ongeveer 20 minuten en zeef.
  • Snijdt de asperges in blokjes (als garnituur) en kook ze beetgaar in de aspergebouillon, haal de asperges uit en bewaar.
  • Ajuin, prei en soepasperges versnijden, indien nodig wassen (prei zeker) en aanstoven in de boter.
  • Maak ondertussen de blanke roux.
  • Bevochtigen met de gevogeltefond en de aspergebouillon, bouquet garni toevoegen, kruiden en laten garen.
  • Het bouquet garni uithalen, de soep mixen, binden met de blanke roux, 10 minuten laten koken en doorzeven.
  • Aan de kook brengen, de aspergeblokjes toevoegen, van het vuur zetten.
  • De liaison toevoegen, op smaak brengen en afwerken met de kervelpluksels.

Tip:

  • Je kan gepelde garnaaltjes toevoegen.
  • Je kan de kervel vervangen door vogelmuur of dovenetel, ook de bloemen.
  • Je kan gerookte zalmsnippers toevoegen.
  • Je kan afwerken met mimosa van gekookt ei.
  • Je kan apart gebakken broodkorstjes serveren.

Recept 2

Nodig voor 4 personen:

  • ½ liter sterke gevogeltebouillon
  • ½ liter aspergekookvocht
  • 40 gr boter en 50 gr bloem voor de roux
  • 2 dl room en 2 eigelen voor de liaison

Voor de afwerking

  • 1 el kervelpluksels
  • 4 asperges beetgaar gekookt en in stukjes gesneden

Hoe:

  • Blanke roux maken van de boter en de bloem en laten afkoelen.
  • Breng de bouillon samen met het aspergekookvocht aan de kook en voeg de roux toe.
  • Ongeveer 10 minuten laten koken en door de fijne zeef drukken
  • Weer aan de kook brengen, afschuimen, van het vuur nemen, afwerken met de liaison en op smaak brengen.
  • Met de kervelpluksels bestrooien en de aspergestukjes toevoegen.