04 Agnes Sorelroomsoep

Nodig voor 1 liter, 3 à 4 personen

  • 40 gr boter
  • 50 gr bloem
  • 1 liter sterke kippenbouillon
  • 1 dl room en 2 eigelen = samen een liaison
  • Peper en zeezout

Als garnituur:

  • 50 gr gekookte kippenfilet in julienne gesneden
  • 50 gr gerookte rundertong in julienne
  • 100 gr champignons, in julienne en gepocheerd
  • 2 el gesnipperde bieslook

Hoe:

  • Maak van de boter en de bloem een blanke roux.
  • Bindt de kippenbouillon met de roux en laat 15 minuten zachtjes koken, als de roux niet opgelost is, mix de soep en laat weer 10 minuten koken.
  • Zeef de soep deer de puntzeef en breng aan de kook en schuim af.
  • Neem de pot soep van het vuur, laat niet meer koken en voeg al roerend de liaison toe.
  • Voeg de garnituur toe, controleer de smaak en dien op.

TIP

  • Je kan een sterke kippenbouillon trekken van een soepkip met groenten en kruiden, je kan dan ook dit kippenvlees gebruiken in de plaats van de killenfilet, als garnituur in de soep

Van waar komt de naam van de soep (Agnès Sorel)?

De soep die genoemd werd naar Agnes Sorel is een kippensoep. Agnes was bekend omwille van haar decolleté. Tijdens een bezoek aan de bisschop zou ooit één van haar borsten vrijgekomen zijn uit een te diep uitgesneden jurk. De stap van ontblote borst naar kippenborst zou één van de verklaringen zijn voor de naam van de soep.

Een meer gangbare uitleg is dat er vroeger vaak lievelingsgerechten van bekende of machtige figuren de naam kregen van die persoon. Stel dat Agnes verzot was op kippensoep, dan werd die soep ’ter ere’ van haar gemaakt en ook zo genoemd.

Hier en daar wordt ook beweerd dat de soep helpt om depressies te bestrijden. Waarschijnlijk is het levensverhaal van Agnes daar de oorzaak van. Wetenschappelijke bewijzen zijn er niet voor.

Agnès Sorel

(Geboren op het kasteel Fromenteau in Touraine aan de Loire in 1422 en gestorven in Anneville-sur-Seine op 9 februari 1450. Ze was de maîtresse van Karel VII van Frankrijk).

Agnès kwam in 1444 aan het Franse hof en voerde het decolleté met ontblote schouders in. Daarmee was ze een echte trendsetter, want vele dames van stand volgden haar voorbeeld. Ze werd de gunstelinge van de Franse koning Karel VII en werd de eerste openlijk erkende maîtresse van de koning, van wie zij onder meer het kasteel van Beauté ontving (in Nogent-sur-Marne bij Parijs).

Zij had de titel Dame de Beauté, refererend aan haar schoonheid, maar ook naar de naam van haar kasteel. Zij moest uiteindelijk het hof in Chinon verlaten, omdat de kroonprins, de toekomstige Lodewijk XI, een hekel aan haar had en haar het leven zuur maakte en zij vestigde zich daarna in Loches. Terwijl zij schitterde aan het hof van Karel VII, leefde zijn echtgenote koningin Maria van Anjou teruggetrokken op haar kasteel.

Op de koning heeft Agnès Sorel een gunstige invloed uitgeoefend. Zij wist hem van zijn manische en depressieve episoden af te helpen, en stimuleerde hem wellicht bij zijn inspanningen om de strijd tegen de Engelsen voort te zetten en van Frankrijk weer een welvarend land te maken.

Uit hun verhouding werden vier kinderen geboren. Na de geboorte van het jongste kind overleed zij in Jumièges, waar zij zich bij Karel VII had gevoegd, die op veldtocht was. Men vermoedt dat de kroonprins (de latere koning Lodewijk XI) haar heeft vergiftigd. Haar lichaam werd overgebracht naar Loches en in de kapittelkerk bijgezet. De kanunniken, aan wie zij met gulle hand schenkingen had gedaan, vroegen aan Lodewijk XI de toestemming om haar graftombe naar het kasteel over te brengen. Dat was voor hem geen punt, op voorwaarde dat de giften dezelfde weg zouden gaan. De kanunniken drongen dus niet verder aan.

Haar prachtig grafmonument, dat tijdens de Franse revolutie werd beschadigd, werd onder Napoleon gerestaureerd in Parijs en in 2005 naar de kapittelkerk Saint-Ours in het Kasteel van Loches overgebracht waar het nu te bezichtigen is.

Paulschoice_logo