Nodig voor 4 porties:
- 50 gr ajuin
- 15 gr wit van prei
- Klontje boter
- Tijm en laurier
- 150 gr geschilde aardpeer
- 400 gr kippenbouillon
- 100 gr room
- 2 el gehakte peterselie of kervel of bieslook of een mengeling van deze
- Peper en zout
- 25 gr vers spek niet gezouten
- 25 gr gerookt spek
Hoe:
- Stoof de ajuin en de prei in een klontje boter.
- Voeg de aardpeer toe, de kippenbouillon, laurier en tijm, laat garen.
- De gaarheid van de aardpeer controleren en eventueel verder garen.
- Tijm en laurier verwijderen en mixen.
- De room en de groene kruiden toevoegen en op smaak brengen (niet meer laten koken).
- Ondertussen het spek in kleine blokjes snijden (lardons) de speksoorten niet mengen en verder apart bereiden:
- Blancheer de spekblokjes.
- Spoel ze onder koud stromend water.
- Bak ze krokant in een hete pan.
- Voeg het spek toe aan de soep.