Nodig voor 4 personen:
Om het kalfsvlees te garen:
- 800 g kalfsvlees
- rundsbouillon
- 1 wortel
- 2 uien
- 1 wit van prei
- 2 kruidnagels
- enkele takjes tijm
- enkele blaadjes laurier
- zout
- peper
Voor de tonato-saus:
- 1 eierdooier
- Mespuntje zachte mosterd
- Citroensap enkele druppels
- 2 dl arachideolie of druivenpitolie
- 200 g tonijn uit blik in eigen nat
- 2 eetlepels kookvocht (bouillon)
- Grof zout
- Peper van de molen
Om af te werken:
- 50 g rucola of andere sla
- 2 eetlepels kappertjes
Hoe:
Het kalfsvlees:
- De groenten wassen en grof snijden.
- De rundsbouillon opzetten met de groenten en de kruiden, aan de kook brengen, afschuimen.
- Leg het vlees in de bouillon, laat ongeveer 30 à 40 minuten garen, neem het vlees uit en laat afkoelen onder een vochtig doek.
De tonatosaus:
- De basis voor de tonijnsaus is een klassieke mayonaise, maak dur eerst een mayonaise.
- Voeg er een beetje koude bouillon (van het kalfsvlees) aan toe.
- Giet het vocht van de tonijn weg, en doe de vis bij de mayonaise en mix tot een gladde saus.
- Breng op smaak met peper, zout, citroensap en kookvocht van het kalf.
Afwerking:
- Was de sla (soorten) en laat uitlekken.
- Snij het kalfsvlees in zeer dunne plakjes, en schik op een koud bord, bestrooi met grof zout en peper van de molen..
- Verdeel de tonatosaus over het kalfsvlees, niet te veel, ja kan een potje op tafel zetten.
- Werk af met slasoorten en de kappertjes.
TIP:
- Je kan ook afwerken met appelkappers en met zongedroogde tomaten.
- Je kan de kappertjes opbakken in olijfolie en laten uitlekken op keukenrol.