03 Vitello tonato: Kalfsvlees met tonijnsaus

Nodig voor 4 personen:

Om het kalfsvlees te garen:

  • 800 g kalfsvlees
  • rundsbouillon
  • 1 wortel
  • 2 uien
  • 1 wit van prei
  • 2 kruidnagels
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • zout
  • peper

Voor de tonato-saus:

  • 1 eierdooier
  • Mespuntje zachte mosterd
  • Citroensap enkele druppels
  • 2 dl arachideolie of druivenpitolie
  • 200 g tonijn uit blik in eigen nat
  • 2 eetlepels kookvocht (bouillon)
  • Grof zout
  • Peper van de molen

Om af te werken:

  • 50 g rucola of andere sla
  • 2 eetlepels kappertjes

Hoe:

Het kalfsvlees:

  • De groenten wassen en grof snijden.
  • De rundsbouillon opzetten met de groenten en de kruiden, aan de kook brengen, afschuimen.
  • Leg het vlees in de bouillon, laat ongeveer 30 à 40 minuten garen, neem het vlees uit en laat afkoelen onder een vochtig doek.

De tonatosaus:

  • De basis voor de tonijnsaus is een klassieke mayonaise, maak dur eerst een mayonaise.
  • Voeg er een beetje koude bouillon (van het kalfsvlees) aan toe.
  • Giet het vocht van de tonijn weg, en doe de vis bij de mayonaise en mix tot een gladde saus.
  • Breng op smaak met peper, zout, citroensap en kookvocht van het kalf.

Afwerking:

  • Was de sla (soorten) en laat uitlekken.
  • Snij het kalfsvlees in zeer dunne plakjes, en schik op een koud bord, bestrooi met grof zout en peper van de molen..
  • Verdeel de tonatosaus over het kalfsvlees, niet te veel, ja kan een potje op tafel zetten.
  • Werk af met slasoorten en de kappertjes.

TIP:

  • Je kan ook afwerken met appelkappers en met zongedroogde tomaten.
  • Je kan de kappertjes opbakken in olijfolie en laten uitlekken op keukenrol.
Paulschoice_logo