03 Trilogie witloof

Een witloof slaatje met tonijn

Nodig voor 12 personen:

  • 12 kwarteleitjes
  • 12 kerstomaatjes
  • 2 blikjes tonijn op sap
  • 2 el gesnipperde bieslook
  • 12 stronken witloof

Voor mayonaise

  • 4 eierdooiers
  • 1 tl mosterd
  • Citroensap
  • 1 liter olie (best voor de gezondheid = koolzaadolie, gastronomisch is best
  • arachideolie)
  • Peper en zeezout

Cocktailsaus: ketchup, room, whisky, peper, zeezout, citroen

Hoe:

  • De kwarteleitjes 5 minuten koken en onmiddellijk afkoelen onder koud stromend water en pellen.
  • De mayonaise bereiden en cocktailsaus maken: ketchup, room, whisky, peper, zeezout en citroen toevoegen.
  • Het witloof reinigen en de mooie grote blaadjes apart houden om te vullen. De kernen fijn versnijden en mengen met enkele druppels citroensap en cocktaisaus, peper, zeezout en de uitgelekte tonijn.
  • Deze salade op het midden van het bord schikken, de gevulde witloofblaadjes errond leggen, de kwarteleitjes en de kerstomaatjes gebruiken we als laatste om het bordje af te werken samen met wat rucola.

C:\Users\Paul Vercammen\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\d7ad05535d80c59dfa0cc00d5db4791e.jpg C:\Users\Paul Vercammen\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\a6d51c06bc334340e8f8effcac30f104.jpg C:\Users\Paul Vercammen\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\selder.png C:\Users\Paul Vercammen\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\0e1cb0c6a921f65cf4509849c1ff03cf.jpg C:\Users\Paul Vercammen\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\2f82b385bdf7ecb098f7f73c9d478e29.jpg C:\Users\Paul Vercammen\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\df89ddda6058dc05ea6a36baca9b3dd6.jpg C:\Users\Paul Vercammen\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\schaaldieren.png

Variatie: een witloofblaadje met gekookte ham in looksaus

Nodig:

  • 24 brede blaadjes witloof
  • 2 hardgekookte eieren
  • 1 grote tomaat gepeld, ontdaan van de pitjes en in kleine blokjes gesneden
  • 4 el mayonaise met 120 gr. gekookte ham fijn versneden
  • 3 lookteentjes geplet en gehakt
  • 1 el gehakte peterselie

Hoe:

  • De eieren 8 minuten koken en onmiddellijk afkoelen. Wit en geel scheiden en apart door de fijne zeef drukken.
  • De looksaus bereiden mengen met de versneden ham, de peterselie en op smaak brengen.
  • De grootste witloofblaadjes losmaken van de stronk en vullen met de ham mengeling, afwerken met wit en geel van gekookt ei en tomatenblokjes.

Witloofblaadje met sardientjes

Nodig voor 12 personen:

  • 24 witloofblaadjes
  • 4 el mayonnaise
  • 1 sardientje per persoon
  • Een avocado
  • 3 aardappelen voor aardappelsla
  • Ajuin
  • Gehakte peterselie
  • Bieslook

Hoe:

  • Maak eerst de aardappelsla, snijdt de aardappelen in zeer kleine brunoise en kook ze beetgaar.
  • Snijdt de avocado in kleine blokjes.
  • Meng aardappelen, gesnipperde ajuin, gehakte peterselie en avocado onder de mayonaise en breng op smaak met peper, zeezout en citroensap.
  • Leg de vulling op een witloofblaadje, verdeel elk sardientje overlangs in twee filets en leg een filet op elke vulling.
  • Werk af met gesnipperde bieslook.
Paulschoice_logo