03 Tonijn

Tonijn is een van de gezondste vissen, hij bevat naast meervoudig onverzadigde vetten tevens omega 3 vetzuren en een klein deeltje verzadigde vetten. Ook eiwitten (20%), selenium, kalium, calcium en vitaminen D, B3, B11 en B12.

Tonijn is zeker een gastronomische vis en je moet hem nooit doorkookt serveren, het lekkerst is hij in een bijna rauwe verwerking.

Sashimi van tonijn

Nodig:

  • rammenas
  • kappertjes
  • ajuin
  • Spaanse olijfolie
  • verse munt
  • rucola
  • peper
  • limoen
  • verbena (Be-Life)
  • komijn (Be-Life)
  • zeezout en
  • tonijn

Hoe:

  • Snijdt de rucola in kleine stukjes, rasp de rammenas, snipper de ajuin en de verbena, meng met de kappertjes, de gehakte verse munt, wat Spaanse olijfolie en breng op smaak met peper, zeezout, citroen, rooster de komijnzaadjes in een hete droge pan en maak ze klein in de vijzel.
  • Versnijdt de tonijn in dunne plakjes en leg ze op een bodempje van de groenten mengeling.

Tataki van tonijn in sesamkorst (met anijs en karwij)

Is afgeleid van sashimi. Door het stoppen van het grillen vindt er een reactie plaats, de tonijnfilet trekt samen, waardoor hij nog malser wordt.

Nodig:

  • sesamzaadjes
  • anijs (Be-Life)
  • karwij (Be-Life)
  • lijfolie
  • sojasaus
  • limoen
  • honing
  • korianderwitloof
  • wakame.

Hoe:

  • Maak een marinade van Spaanse olijfolie, sojasaus, honing, koriander, peper, zeezout en Limoen.
  • Versnijdt de tonijn in balkjes en marineer de tonijn maximum 20 minuten.
  • Maak de grillpan goed heet en gril de tonijn zeer snel langs de 4 kanten. Let op laat de tonijn niet te lang garen, dan slaat hij door en is het niet meer lekker.
  • Rooster de zaadjes anijs, karwij en sesam in een hete droge pan.
  • Wentel de tonijn in geroosterde zaadjes en leg hem onmiddellijk in de koeling. Deze snelle afkoeling is nodig om de kwaliteit te bewaren.
  • Maak de blaadjes van het witloof los en leg op elk blaadje een sneetje tonijn en werk af met wakame.

Tartaar van tonijn (aperitiefhapje op een lepel)

Nodig:

  • mayonaise
  • wasabi
  • gember (Be-Life)
  • lavendelbloemekes (Be-Life)
  • avocado-olie (Be-Life)
  • pijpajuin
  • limoen
  • look
  • avocado
  • zacht paprikapoeder
  • limoenrasp
  • radijsjes
  • peper
  • zeezout.

Hoe:

  • Snipper de pijpajuin en de look, snijdt de avocado in kleine blokjes.
  • Meng de mayonaise met wasabi en voeg de gember, pijpajuin, look en de avocado toe.
  • Snijdt de tonijn in zeer kleine blokjes (de tonijnfilet even in de diepvries leggen kan helpen) breng op smaak met de wasabi-mayonaise, limoen, peper, zeezout en paprikapoeder.
  • Leg de tartaar op een lepel, werk af met lavendelbloemekes, limoenrasp en een dun schijfje radijs.

Tip voor een warme bereiding: tonijnfilet gebakken in boter

Kruidt de tonijnfilet met peper en zeezout, smelt de boter tot nootjesboter, bak de tonijnfilet langs beide zijden “saignant”, overgiet tijdens het bakken met de nootjesboter in de pan. Op het einde van de bereiding nijp wat citroensap over de tonijnfilet.

Serveer met een slaatje en een zachtgekookt eitje.

C:\Users\Paul Vercammen\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\soja.png C:\Users\Paul Vercammen\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\93ce13ee27727353b909b72e7e24b740.jpgC:\Users\Paul Vercammen\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\df89ddda6058dc05ea6a36baca9b3dd6.jpg C:\Users\Paul Vercammen\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\d7ad05535d80c59dfa0cc00d5db4791e.jpg C:\Users\Paul Vercammen\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\0e1cb0c6a921f65cf4509849c1ff03cf.jpg

Paulschoice_logo