03 Slaatje met gerookte sprotfilet en appel.

Nodig voor 4 personen:

  • 250 gr gerookte sprotfilet
  • 2 tomaten
  • 2 el pijnboompitten
  • ½ rode ajuin
  • 1 appel jonagold
  • 1 citroen
  • Een teentje look
  • 1 el gehakte kervel
  • Pompelmoessap
  • Notenolie of olijfolie of ½ en ½
  • 1 tl honing
  • Groene kruiden naar keuze om af te werken
  • 50 gr gemengde slasoorten
  • 50 gr veldsla

Hoe:

  • Was en meng de slasoorten, zwier ze droog en schik ze gemengd in het midden van een bordje.
  • Snij de rode ajuin zeer fijn in halve ringen en verdeel over de sla.
  • Verdeel elke tomaat in 4 partjes en snij er vervolgens de zaadlijst eruit. Plaats het lemmet van je mes vlak boven de schil en snij deze weg, net zoals je vis zou fileren. Snij ten slotte het vruchtvlees van de tomaten in heel kleine blokjes (brunoise).
  • Meng de tomatenblokjes met de kervel en verdeel over de slaatjes.
  • Verhit een pan op een matig vuur. Strooi de pijnboompitjes in de hete pan en laat ze goudbruin kleuren. Schud de pitjes regelmatig even op. (Let op: Blijf bij de pan, want de pitjes kunnen snel verbranden.) verdeel de pijnboompitjes over de slaatjes.
  • Maak een zachte vinaigrette van het pompelmoessap, de honing, de olie en de look, breng op smaak en lepel de vinaigrette over de sla.
  • Verwarm de sprotfilets in de oven, ze moeten maar goed lauw zijn en verdeel ze over de slaatjes.
  • Snij de appel in julienne, haal even door citroensap en verdeel over de bordjes.
  • Werk af met een toefje groene kruiden.
Paulschoice_logo