03 Caesar Salade met spekblokjes

Nodig voor 4 personen

  • Voor de dressing:
    • 2 eieren
    • 2 teentjes look
    • 1 dl yoghurt natuur
    • 1⁄2 limoen of citroen
    • 1 eetlepel mosterd
    • 15 cl arachideolie
    • 3 zoute ansjovisfilets
    • Cayennepeper
    • Engelse saus (Worcestershiresaus)
  • Voor de salade
  • 1 Romeinse sla
  • 200 gr spekblokjes
  • 1 brood niet gesneden
  • Olijfolie
  • Parmezaanse kaas

Hoe:

  • De Caesardressing is een variatie op de klassieke mayonaise. Breek de eieren en doe enkel de dooiers in een hoge mengbeker. Het eiwit gebruiken we niet.
  • Pel de look en snij de teentjes in kleine stukjes. Voeg ze toe aan het eigeel in de mengbeker. Knijp de limoen (of citroen) uit in de beker en voeg er de mosterd aan toe.
  • Plaats de staafmixer in de pot en schenk al mixend de arachideolie toe, tot je een stevige mayonaise krijgt. Schenk yoghurt bij de mayonaise en mix alles tot een romige dressing.
  • Voeg de zoute ansjovis toe, een voorzichtig snuifje cayennepeper en enkele druppels worcestershiresauce (Engelse saus). Mix alle ingrediënten in de dressing. Proef en voeg naar smaak nog wat extra ansjovis of kruiding toe. Zet de Caesardressing even koel.
  • Scheur de bladeren van de Romeinse sla in grove stukken en was ze in veel koud water. Laat de sla goed uitlekken (droogzwieren).
  • Snij met het broodmes enkele dikke sneden van het toastbrood van ongeveer 2 cm dik. Verwijder de korst en snij het brood in dobbelstenen, doe ze in een ovenplaat, besprenkel ruim met olijfolie. Laat in de oven tot korstjes bakken.
  • Bak de spekblokjes krokant.
  • Breng de gescheurde blaadjes Romeinse sla op een bordje, schik hierop de gebakken spekblokjes en de croutons.

Schenk er enkele flinke lepels Caesardressing over en werk de sla af met schilfers van het blokje Parmezaase kaas.

Paulschoice_logo