03 Maatjes

Om een haring een maatje te mogen noemen moet het vetgehalte wettelijk 16% bereiken, culinair echter mag het vetgehalte niet boven de 25 à 26% komen. Dit lekkere visje is bovendien gezond en bevat veel omega 3 vetten en die zijn goed voor ons lichaam. Een maatje heeft per 100 gram (onbereid product) als voedingswaarde minimum 16 gr. vet (omega3) en 18 gr. goede eiwitten.

Hollandse nieuwe of maatjesharing, de benamingen verwijzen naar het biologische stadium waarin de haring zich bevindt. Op het moment dat het maatje wordt gevangen heeft zich nog niet opnieuw hom en kuit gevormd. Na het jaarlijkse paaien is de vis telkens weer “maagdelijk”. De benaming maatje is een verbastering van maagdje.

Maatjes klassiek:

Met een gesnipperd ajuintje.

Tartaar van maatjes:

Snijdt de maatjes in brunoise (tartaar) en meng met een druppel olijfolie, peper, citroensap, een druppel oestersaus en sushi ginger, werk af met een takje groen.

Lepelhapje maatje met zalf van groene boontjes:

Kook de groene boontjes beetgaar en spoel ze koud onder koud stromend water. Pureer de boontjes in de blender en druk eventueel door de fijne zeef. Meng deze puree met een mespuntje mayonaise, en een tikkeltje wasabi of mierikswortel en breng op smaak. Breng de zalf in de lepel en werk af met een stukje zongedroogde tomaat, gesnipperde lente-uitjes en een stukje maatje.

Komkommerhapje met maatje, appel, witte selder en sinaasappel-mayonaise.

Snijdt de komkommer half door, en verwijder de pitjes zodat je deze holte kan opvullen. Verdeel de komkommer eerst in hapjes. Maak een salade van rauwe witte selder, appel, stukjes maatjes en sinaasappelmayonaise, breng op smaak en vul de komkommerhapjes, werk af met een takje groen.

Paulschoice_logo