Een klassieke garnaalcocktail in een glaasje
Nodig voor 12 personen:
- 12 kwarteleitjes
- 12 kerstomaatjes
- 240 gr gepelde grijze garnaaltjes (20 gr per persoon)
- 4 el gehakte peterselie
- 1 groene sla
- Voor mayonaise, currysaus en cocktailsaus:
- 4 eierdooiers
- 1 tl mosterd
- Citroensap
- 1 liter olie (best voor de gezondheid = koolzaadolie, gastronomisch is best
- arachideolie)
- Peper en zeezout
- Cocktailsaus: ketchup, room, whisky, peper, zeezout, citroen
Hoe:
- De kwarteleitjes 5 minuten koken en onmiddellijk afkoelen onder koud stromend water.
- De sla reinigen, de nerven verwijderen, goed wassen en drogen.
- De mayonaise bereiden en cocktailsaus maken: ketchup, room, whisky, peper, zeezout en citroen toevoegen.
- De sla zeer fijn snijden, in elk glaasje een bodempje sla leggen, daarop de garnaaltjes, een lepel cocktailsaus en afwerken met de kwarteleitjes en de kerstomaatjes.
Variatie: in een witloofblaadje met look-currysaus
Nodig:
- 12 brede blaadjes witloof
- 3 hardgekookte eieren
- 1 grote tomaat gepeld, ontdaan van de pitjes en in kleine blokjes gesneden
- 4 el mayonaise met currypoeder = currysaus
- 120 gr gepelde grijze garnaaltjes (10 gr per persoon)
- 3 lookteentjes geplet en gehakt
- rucola
Hoe:
- De eieren 8 minuten koken en onmiddellijk afkoelen. Wit en geel scheiden en apart door de fijne zeef drukken.
- De currysaus bereiden mengen met de geplette en gehakte look de garnaaltjes en op smaak brengen.
- De grootste witloofblaadjes losmaken van de stronk en vullen met de garnaal mengeling.
- De witloofbladjes op een bodem van rucola schikken en afwerken met wit en geel van gekookt ei en tomatenblokjes.
Lepelhapje met garnaal
Nodig voor 12 personen:
- 4 el mayonnaise
- 180 gr gepelde garnaaltjes (15 gr per persoon)
- Een mespunt zacht paprikapoeder
- Een stengel witte selder
- Een avocado
- 1 mango
- 1 el gehakte bieslook
Hoe:
- Meng de mayonaise met het paprikapoeder en laat even trekken.
- Snijdt de witte selder zeer fijn in lamellen.
- Snijdt de mango en de avocado in kleine blokjes.
- Meng garnaaltjes, mango, avocado en selder onder saus en breng op smaak met peper, zeezout en citroensap.
- Leg de vulling op een lepel en werk af met gesnipperde bieslook.