Wijn van de maand.

PROMO:  deze aanbieding is geldig zolang de voorraad strekt

normale aankoopprijs €11.6

– 20% korting nu €9.28

Clairet rosé (klik hier om de afdrukversie te openen)

Château Ballan-Larquette Bordeaux Clairet

Herkomst/ land:          Frankrijk

Appellatie:                  A. Bordeaux Clairet P.

Productieregio                        Cantois, Entre Deux Mers, Dep. Gironde

Wijnhuis:                     Vignobles Chaigne et Fils

Klimaat:                      maritiem, veroorzaakt door de Atlantische oceaan. De warme golfstroom en de Gironde fungeren als warmte-regulator en temperen het klimaat. Dit zorgt voor milde winters, warme zomers, en een lange, zonnige herfst. Het klimaat in dit gebied verschilt van het klimaat van de Médoc omdat het niet beschermd ligt tegen de (noord) westenwind. Een ander verschil is het hogere regencijfer Gemiddelde temperatuur: 12,4°C Gemiddeld aantal

Druiven:          70% Cabernet sauvignon, 30% Merlot

Bodemtype:    kalk, mergel, klei, kiezel, leem

Vinificatie:      Macération préfermentaire 3 à 4 dagen. Lekwijn van beste rode

cuves. Gecontroleerde gisting, opvoeding ” sur lies” tot aan de botteling in februari.

Volume alcohol:         13%

Opvoeding/ type:       Clairet

Schenken tussen:        7 à 8°C.

Jaar:                            2013

Bewaren/ drinken:     nu drinken

Gastronomie:             als aperitief, bij zeevruchten, schaal- en schelpdieren, gegrilde vis, vis in saus en witte vleessoorten

Zien:                helder donkerroze

Neus:               druivenschil, gist

Smaak:            rood fruit, zachte tannines

De Franse clairets gaan terug tot de 18de eeuw. Vooral de Engelsen waren er gek van. Clairet is een type wijn tussen rosé en rood. Het sap blijft gemiddeld 24 tot 48 uur in contact met de schillen van de blauwe druiven, wat maakt dat de kleur die van een lichte rode wijn benadert. Voor de clairet worden identiek dezelfde blauwe druiven gebruikt als voor de productie van roséwijn. We kunnen het ons vandaag niet meteen inbeelden, maar de clairets weerspiegelen een beetje wat de rode wijnen van zowat tweehonderd jaar geleden geweest zijn.

Clairet de Bordeaux | De appellation

De appellation ‘Clairet de Bordeaux’ behoort tot een van de 7 generieke AOC’s die door heel het departement Gironde mag worden gebruikt. Elke wijnboer in de Gironde die rode wijn maakt, mag ook rosé laten optekenen bij de aangifte en eveneens “Bordeaux Clairet”. Het verschil met de klassieke rosé uit de Bordeaux is het feit dat de schil bij de wilde gisting 24 tot 48 uur (dus langer dan normaal bij rosé) in contact blijft met de most. Deze wijn is dus donkerder van kleur en bevat meer tannine. Sommige wijnboeren laten hun Clairet nog enige tijd op vat rijpen.

Clairet de Bordeaux | De wijnen

Bordeaux clairet kan worden omschreven als een donkere rosé wijn of een lichtgekleurde rode wijn. De Clairet is een verfrissende wijn, vooral gewaardeerd omdat zij goed past bij een picknick of exotisch gekruid Aziatisch voedsel. Maar ook bij een gebonden soep of een heerlijke salade is de Clairet een gewaardeerde gast. Bijzonder is dat de Clairet zowel gekoeld als op kamertemperatuur kan worden gedronken. Door haar fruitigheid is het ‘s zomers een echte terraswijn, die uw gasten zeker zullen waarderen. In tegenstelling tot een klassieke rosé wijn is de clairet voller van smaak. Een stevige rosé voor de rode wijndrinker, wordt weleens geopperd. De aroma’s en smaak van een goed gemaakte clairet zitten barstensvol sappig rood fruit, met mooie tannines ook. En precies dat laatste maakt de wijn zo leuk, pittig en interessant.